יום אחרי הקורס – עבודה כמפתח לאנדרואיד

טיפים ואפשרויות תעסוקה בתחום

מאת: ערן קצב (כל הזכויות שמורות)

רקע – מהי אנדרואיד?

אנדרואיד היא מערכת הפעלה למכשירים חכמים מבית גוגל, היא נוסדה בשנת 2003  עלידי Android inc ונרכשה עלידי גוגל בשנת 2005.

בשנת 2008 יצא המכשיר הראשון המבוסס אנדרואיד ובשנת 2010  הפכה היא למערכת ההפעלה הנפוצה ביותר לטלפונים חכמים! והחל מ 2016 למערכת ההפעלה הנפוצה ביותר בעולם!

נכון להיום מעל 80 אחוז מהטלפונים החכמים הם מבוססי אנדרואיד והיא משתלבת יותר ויותר גם בקרב הטלווזיות, הרכבים, השעונים החכמים ועוד. חנות האפליקציות של אנדרואיד מכילה כיום יותר משלוש מיליון אפליקציות שונות ורשמה שיא הורדות של יותר מ 65 מיליארד!

מהנתונים הללו בלבד ניתן להבין כי אנדרואיד הופכת להיות יותר ויותר אינטגרלית בחיינו וכתוצאה מכך הביקוש למתכנתי אנדרואיד הולך וגובר מיום ליום.

מבחינת פיתוח האפליקציות לאנדרואיד הייתרון הגדול בתחום הזה הוא שגם האדם הבודד יכול להשפיע. אין צורך בצוותי מפתחים המונים עשרות או מאות מתכנתים כמו ביתר תחומי פיתוח התוכנה וכל שצריך הוא רעיון, אמונה וידע של אדם אחד שרוצה לעשות הבדל.

 

אפשרויות תעסוקה

מפתח אנדרואיד ניצב בפני שלל אפשרויות תעסוקה. מעצם היותו גם מפתח בשפת ג׳אווה הוא יכול הגיש את קורות החיים שלו לכלל משרות אשר מבקשות ניסיון בג׳אווה שהניסיון באנדרואיד מקנה לו. אבל ראשית חשוב להבין שהניסיון הוא שמדבר ראשון.

לשמחתכם, הניסיון לא חייב להיות בחברה מסודרת ויכול לכלול גם כל ניסיון עצמי, כלומר פיתוח אפליקציות באופן עצמאי הוא ניסיון לכל דבר ולפני שנדבר על משרות פיתוח בחברות בואו נדבר על עבודה כעצמאי.

 

מפתח עצמאי – פרילנסר

כפי שציינו בניגוד ליתר תחומי פיתוח התכנה בתחום המובייל מספיק מפתח בודד עם רעיון טוב ונחישות. אז מה זה אומר רעיון טוב, האם זה בהכרח אומר רעיון חדש של אפליקציה שלא היתה קיימת? לא בהכרח! זה שאפליקציה קיימת בשוק לא אומר שהיא נפוצה ומצליחה.

הרבה מאוד אפליקציות נוצרו, חלקם טובות מאוד אבל עצם העובדה שהם לא הגיעו אליכם זה אומר שמשהו בדרך שלהם כשל וכאן המקום שלכם לשפר אותם. בין אם זה בממשק משתמש אשר לא היה ידידותי מספיק או בשיווק לא נכון, כאן המקום שלכם להיכנס ותת את הפתרון שלכם, להציע מוצר ידידותי יותר, לפנות לכתבים שונים לספר להם עליו ולבקש מהם (מבלי להתבייש) שיכתבו עליו אם הוא מעניין אותם.

הרבה מהכתבים מחפשים רעיונות ומוצרים חדשים וכמובן אפליקציות חדשות אז אל תהססו לקדם את המוצרים שפיתחתם, למצוא כתב טכנולוגי בכל האתרים המובילים. למצוא כתב שמסקר אפליקציות חדשות ולספר לו על המוצר שלכם. אין בזה כל רע וזה מה שיקדם אתכם קדימה, שימו לב כמה כתבות יש גם  ב ynet גם ב geektime ובאתרים אחרים אשר כותבים מדי שבוע על אפליקציות ישראליות. יש כמובן גם קבוצות רבות בפייסבוק אשר עוסקות בפיתוח ישראלי ושם תוכלו לכתוב על האפליקציות שלכם ולעורר שיח עליהם, לקבל ביקורת ולשמוע מה יש למפתחים אחרים להציע ולשפר.

אל תפחדו לקבל ביקורת, המשתמש הישראלי הוא ביקורתי מאוד וזה פועל לטובתכם. תיצרו ״צור קשר״ בתוך האפליקציה, תקראו בעיון את כל מה שיש למשתמשים לכם להגיד ולהציע ואם ההצעה חוזרת יש בה תוכן ממשי לשיפור. אם מדווחים לכם המשתמשים על באגים אל תהססו אפילו לקבוע איתם מפגש להריץ את האפליקציה על הטלפון שלהם ולמצוא את הבאג (אתם הרי מפתחים עצמאיים ואין לכם את כל מלאי המכשירים הקיים וזה לגיטימי), הם מבחינתם ישמחו להיפגש עם מפתח האפליקציה ויראו בכך שרות מצוין, ותאמינו לי שהם יספרו על המוצר לכל חבריהם.

אז מה עושים מכאן? נניח שעוררתם מודעות, ברגע שהצלחתם לעשות זאת האפליקציה שלכם תופיע במדרגי החנות ובחיפושים ושם כבר יראו אותם הרבה מאוד משתמשים אחרים שלא קראו את הכתבה ויורידו אותה מכאן היא תעבור מפה לאוזן אם היא טובה. כמובן שמומלץ גם לעשות כפתור שיתוף (בסמס, במייל וכמובן ב whatsapp) לאפליקציה כדי שהיא תעבור באופן וויראלי. תקפידו טוב לקרוא את הביקורות שכותבים לכם המשתמשים בחנות ואפילו לענות עליהן כי הם מקבלים את התשובה שלכם ולפעמים הם גם משנים את הדירוג לאחר שהתייחסתם לבעיה שלהם ועניתם עליה (אל תהססו לפנות לגוגל אם נתקלתם בביקורת פוגענית והם ידאגו להוריד אותה – הפניה היא מאוד פשוטה מתוך קונסולת המפתחים של גוגל, זו ששילמתם 25 דולר להיות חברים בה כאשר העליתם את האפליקציה הראשונה שלכם).

 

אז עשיתם אפליקציה, העליתם אותה לחנות ואנשים משתמשים בה. מה עכשיו? איך מרוויחים ממנה כסף?

התשובה מאוד פשוטה: כמובן שניתן למכור את האפליקציה בכסף אבל הקהל הישראלי לא אוהב לשלם ובאופן כללי אפליקציה בתשלום מורדת באופן משמעותי הרבה פחות מאפליקציה חינמית ולכן איני ממליץ על דרך זו. קשה מאוד להצליח עם אפליקציות שכולן בתשלום. מה שכן אפשר לעשות זה אפליקציה חינמית עם פרסומות או לשלב קניה של פיצ׳רים בתוך האפליקציה. בואו נתייחס רגע לפרסומות. היום ניתן לשלב פרסומות של גוגל הנקראות Admob בקלות רבה. כל שצריך הוא להחליט איזו פרסומות (באנר, עמוד שלם וכולי), באיזה מקום באפליקציה אתם רוצים לשלב אותה ואז להטמיע אותה פיזית בעזרת מספר צעדים מאוד פשוטים. מכאן כבר גוגל ידאגו לשלם לכם לחשבון הבנק באופן אוטומטי.

אתם מקבלים כסף על הקלקה על הפרסומת וזה גם משתנה בין מדינות כאשר העלות יכולה לנוע בין אגורות בודדות לקליק (בהודו) ועד מספר שקלים לא מבוטל (ישראל, ארה״ב מרבית אירופה) והכל בהתאם למדינה בה לחצו על הפרסומת. כאן מגיעה המלצה נוספת והיא לייצר מראש את האפליקציה כך שתתמוך במספר רב של שפות, באנדרואיד זה נעשה בקלות רבה. ניתן להפריד את כל הטקסט לקובץ אחד באמצעות הלוקליזציה ואז לשלוח למתרגמים שונים ב 5 דולר ב fiverr כך שבסוף התהליך יש לכם אפליקציה ב20 שפות מובילות בעלות של 100 דולר בלבד! אין אתם יכולים לצפות באיזה שוק תצליח אפליקציה. זה יכול מאוד להפתיע אתכם.

מעבר לפרסומות ניתן גם לשלב רכישות בתוך האפליקציה, מה שנקרא in-app purchase בין אם זו גרסת פרמיום ללא פרסומות או שחרור פיצ׳רים מסוימים המאפשרים שימוש מלא יותר באפליקציה. זהו בכלל לא רעיון רע שכן המשתמש מתנסה באפליקציה בחינם לומד לאהוב אותה ואז מחליט להשקיע בה. אנשים לא ישלמו על אפליקציה שהם לא מכירים אבל על אפליקציה שהם מכירים והתנסו בה, הם בהחלט ירצו להשקיע בה.

זוהי החלטה שלכם מה אתם מאפשרים בחינם ומה בתשלום. את כל הרכישות מתוך האפליקציה מנהלת החנות Google play בה מורידים את האפליקציה והם נותנים לכם 70% מהמכירה ולוקחים לעצמם עבור השרות 30%, כך שאתם בכלל לא בשום אינטראקציה עם הלקוח ועם כרטיסי אשראי והחזרים אלא החנות חוסכת לכם את כל הכאב ראש ובסוף כל חודש תקבלו מהם את כל שמגיע לכם.

דבר נוסף שחשוב לי להדגיש לאותם מפתחים שבחרו בדרך העצמאית היא שתשמעו הרבה מאנשים את המשפט ״יש לי רעיון״ אנשים יבואו אליכם לא מעט עם רעיונות מבריקים וירצו שתפתחו להם את הרעיון בחינם ובתמורה יציעו לכם 10% או אפילו 50% ממה שיכול אולי להיות ממנו. אתם צריכים לחשוב מה שווה הרעיון? רעיונות יש על העצים כמו תפוחים, רעיונות הם אידיאה עד שמממשים אותם, הם לא שווים כלום עד שעושים אותם. הרעיון שווה אולי 5% מכל האפליקציה, אז אל תסכימו לעבוד בחינם תמורת אחוז משום דבר. אני לא פוסל להיות הרפתקנים וללכת על רעיונות טובים אבל תדעו שאתם, המפתחים, עושים את מרבית העבודה ולכם מגיע שכר על עבודתכם. אם אתם מוכנים להמיר חלק משכר באחוזים, תעשו זאת, אבל אל תעבדו עבור הבטחה בלבד. מה לעשות שרוב המוצרים לא מצליחים, גם אם הם מבוססים על רעיון טוב. זה דבר אחד לקחת סיכון על רעיון שלכם אבל מדוע שתיקחו סיכון מלא על רעיון של מישהו אחר?? אז תדעו מה אתם שווים ותבקשו שכר על עבודתכם.

דבר נוסף שאני ממליץ לכם במידה ואתם עצמאיים זה להציע את שירותכם בכל מיני אתרים של פרילנסרים כדוגמת XPlace אשר כל אחד יכול לפרסם בו פרויקטים עם כמה שהוא מוכן לשלם עליהם, ואתם נותניי השרות מקבלים דיווח על פרויקט חדש ויכולים להציע הצעת מחיר. אז בהתחלה ומכיוון שאתם בתחילת דרכיכם תציעו הצעות נמוכות יחסית תיקחו עבודות, תבצעו אותם טוב ותקבלו מהם דירוג גבוהה. לאט לאט יהיו לכם דירוג אשר מאפשר גם להציע הצעות גבוהות יותר ואנשים אשר רוצים מפתחים מנוסים ישלמו יותר לקבל את השרות שלכם. אל תשכחו שתוכלו גם להשתמש בקטעי קוד קודמים שלכם בכל פיתוח וכך עם הזמן גם תוכלו לבקש מחיר גבוה יותר וגם לעבוד פחות. כמובן שגם קבוצות בפייסבוק הם מקום לא רע למצוא עבודות כפרילנסר, אבל בכל מקרה תדרשו שכר עבור העבודה שלכם. אנשים גם יותר מעריכים עבודה שהם משלמים עליה.

 

מפתח שכיר – משרות פיתוח באנדרואיד

אם מישהו מכם בוחר לעבוד כשכיר זו גם אפשרות, מכיוון שלא הייתי שכיר בהיי טק יש לי כאן פחות לייעץ אבל חשוב שתבינו שאתם לא יכולים לבוא ישר מהלימודים, שכן כל החברות ירצו לראות מה עשיתם, הם קוראים לזה ״ניסיון של שנתיים״. אז חשוב מאוד לכלול קישור לאפליקציות שלכם מהחנות עוד בקורות החיים כדי לקבל את הזימון לראיון. אם הם יורידו ויראו שהאפליקציה מורכבת ומעניינת וגם הורידו אותה לא מעט אנשים הם כנראה יסכימו לפגוש אתכם ומשם אתם שווים. אתם, עם או בלי תואר במדעי המחשב, נמדדים על פי היכולות שלכם בלבד!

בראיון הראשון ישאלו אתכם שאלות כלליות בלבד ויתכן שגם מעט טכניות. תבואו מוכנים. תעברו על הדברים בבית ובעיקר המורכבים יותר. אבל בראיון השני יעשו לכם מבחן קבלה תכנותי. אל תהססו לחפש בגוגל דוגמאות למבחני קבלה ולעשות אותם כהכנה לראיון, רוב המבחנים חוזרים על עצמם, ותתפלאו אבל גם הם מורידים מבחנים מהאינטרנט…

אז נניח ששיחקתם אותה ועברתם את הרעיון השני השלב הבא הוא ציפיות שכר. אני יכול להגיד לכם שמשרת Junior  בתחום נעה החל מ 10 ל 17 אלף ש״ח, שזה בכלל לא מעט אבל לאחר שנה או שנתיים אתם במקום אחר ואם אתם טובים אבל טובים באמת אתם יכולים גם לאחר שנתיים לבקש ללא בושה 25 אלף ש״ח לחודש והכי תתפלאו לשמוע שבחברות מובילות מוכנים לשלם עבור פיתוח (ואיני מתכוון כאן לניהול כלומר לראש צוות, אלא רק לפיתוח – קידום טכני מה שנקרא) עד 40 אלף ש״ח לחודש! אם אתם טובים זה לא בשמים ואת זה אפשר לקבל גם בלי תואר במדעי המחשב. זהו תחום ייחודי שבו כל אחד יכול להצליח ולהתפתח ע״פ היכולות והמוטיבציה שלו ולא תמיד צריך תעודות פורמליות.

אז קדימה שנסו מותניים עיבדו קשה וכפי שכבר הבנתם, בתחום הזה השמיים הם הגבול.

 

זריקת מוטבציה מנסיון אישי – Bip it

חשוב לי שתבינו מתוך ניסיון אישי כמה אותו אדם בודד יכול להצליח ובגדול. לפני כשמונה שנים סיימתי בעצמי קורס תכנות אפליקציות ודווקא התחלתי מאפליקציה לאיפון. הרגשתי שיש חסך גדול מאוד בתחום הקולי ובמיוחד בעברית (סירי הייתה קיימת אז אבל בטח שלא בעברית), ולא הבנתי מדוע אין מנגנון שמאפשר לי בזמן נהיגה להכתיב הודעות. שוב, היו כל מיני דברים אבל אף אחד מהם לא היה מספיק טוב בעיני וכפי שכבר אמרתי אף אחד מהם לא מצא דרכו אלי. בנקודה הזו ראיתי שישנם כלים למפתחים, ישנם מנועים שנותנים את התרגום הקולי, כלומר את הפיכת הקול לטקסט בעברית! וכאן עבדתי על יצירת אפליקציה פשוטה שתאפשר לי לשלוח הודעות ולהוציא שיחות קוליות. עבדתי עליה בזמני הפנוי, בערבים ובשבתות, לבד וללא מעצבת אפילו. כעבור שלושה חודשים שחררתי את Bip it בגרסתה הראשונה לאוויר. ישר כתבתי לעיתון בשם iPhoneIL שהיה אז, וכתב שלא הכרתי בשם אריק שיינר כתב עליה כתבה מאוד מפרגנת ומשם היא בעצם הופיעה במדרגים של החנות ואף עלתה למקום הראשון בו נשארה במשך שבועות! בכל יום הורידו אותה 4000 איש בערך ואם תעשו חישוב פשוט בשלושה שבועות לאחר צאתה היא הייתה אצל 100 אלף איש!!! איפה עוד ניתן להגיע בזמן כל כך קצר וללא כל השקעה בשיווק או פרסום לכל כך רבה אנשים? איפה? בשום מקום שאני יכול לחשוב עליו.

הסיפור לגביה לא נגמר כאן ובעקבות ההצלחה של באיפון החלטתי להתאים אותה לאנדרואיד. ההתאמה לקחה לי פחות מחודש אבל כאשר גיליתי את שלל האפשרויות באנדרואיד שלא היו קיימות באייפון הבנתי שיש ביכולתי לעשות כלי אשר מאפשר שינוי מוחלט של תרבות הנהיגה כלומר הפעלה של הנייד ללא כל מגע החל מהפעלת האפליקציה בפקודה קולית ועד שליחה אוטומטית של ההודעות המוכתבות, הקראת ווטסאפים והודעות וכו׳ (כל אלו בלתי אפשריים באייפון מכיוון שהמערכת סגורה) ועבדתי עוד מספר חודשים עד שסיימתי (והפעם בעיצוב ראוי עם מעצבת מוכשרת) את Bip it  בגרסתה האחרונה.

האפליקציה יצאה בתקופת אחת המלחמות בדרום ואף אחד לא שמע עליה, לא וויתרתי! עברתי קבוצה אחר קבוצה בפייסבוק וסיפרתי לכולם שיש כלי חינמי לחלוטין אשר יאפשר להם לשלוט בטלפון ללא כל מגע ויכול להציל את חייהם וחיים של אנשים אחרים בכבישים. התעקשתי שוב ושוב וזה השתלם. באחת הקבוצות הגעתי למכרה של אבי לן, מנהל סטטוסים מצייצים בתוקפת הזוהר שלהם, והוא שראה את המטרה הטובה של האפליקציה החליט לפרסם פוסט עליה. משם הכל היסטוריה. הפוסט זכה 7000 שיתופים ומעל 10,000 ״לייקים״ הזמינו אותי למחרת לתכנית הבוקר של אורלי וגיא ומאוחר יותר עשו על כתבה בחדשות וזהו. כך הצליח אדם רגיל מן השורה להגיע למעל מיליון הורדות בישראל בלבד ולעשרות אלפי משתמשים פעילים עד היום ללא השקעה של שקל אחד בשיווק ובפרסום ופשוט עם המון נחישות ואמונה במוצר שלו.

אם אתם חושבים שזה שהיא חינמית לא אומר שהרווחתי ממנה מכאן הטעות. היא פתחה לי ברגע דלתות למקומות שלא הייתי יכול להגיע אליהם גם עם עבודה של שנים כשכיר, היא הביאה לי הרבה מאוד פרויקטים נוספים בין אם זה היה התאמה שלה לשעון חכם או לרכב ובאופן כללי נתנה לי מעמד של מפתח מוביל בשוק.

מקווה שהסיפור הזה מראה לכם שבאמת כל אחד עם רצון, נחישות וידע יכול לעשות זאת בעצמו!